Kontakt: info@klackarochkaffe.se

Dop på olika sätt i Sverige

Vad för dopgåva fungerar att ge bort? Och vad gör Svenska kyrkan för att locka fler till att döpa sina barn?

 

Många väljer fortfarande att döpa sig eller sitt barn, antingen för att bli medlem i Svenska Kyrkan eller något annat trossamfund. Det kan däremot vara klurigt att veta vad som passar som doppresent, särskilt om det är ett litet barn som ska döpas men du själv inte har erfarenhet av vad barn behöver eller vill ha. Som tur är finns det butiker som är specialiserade på doppresenter och dopkalas. Här kan du köpa doppresent till exempel, vare sig du vill köpa leksaker till den lilla, något fint i silver eller kanske en rolig sparkbil.

 

Drop-in dop och dopfest i Svenska kyrkan

 

I en artikel i Sveriges Radio P4 går det att läsa om hur Svenska kyrkan arbetar på att visa Sveriges befolkning att de är öppna och finns här, bland annat genom drop-in dop och drop-in bröllop. Även om det är ett större antal som fortfarande döper sina nyfödda har andelen minskat, och fortsätter minska från år till år. Förra året döptes 41 procent av alla nyfödda i Sörmland, ett år tidigare låg siffran på 42,5 procent. Nu anordnas alltså dop på drop-in och dopfest. Drop-in dopet är helt gratis och det fina är att man inte behöver anmäla sig i förväg.

 

Någon som verkligen slog på stort när hennes nyfödda dotter skulle döpas var ingen annan än prinsessan Madeleine med sin Adrienne. Prinsessan Madeleine bar en skir sommarklänning av italiensk design undertecknat Giambattista Valli från Rom. Den kostade runt 20 000 kronor och det är en i raden av italienska klänningar som prinsessan Madeleine har burit på olika tillställningar. Prinsessan Adrienne var tre månader gammal vid doptillfället och dopet ägde rum i Drottningholms Slottskyrka. Så snarare en dopfest än ett traditionellt dop.

 

Mer om dop, och inga mindre än mandéers dopfest i Mälaren, för att fira Johannes Döparens dag – går det att läsa om här. Denna uråldriga religion manfesterar sin gemenskap med dop flera gånger per år men har sin största ceremoni på ovan nämnda dag. Då bär personerna kläder som symboliserar renhet, glädje, lycka, ljus och ett nytt liv utan synd.