Ska man följa recept till punkt och pricka, ska man inte följa dem alls eller är det bäst att experimentera lite ibland?
Vi har tidigare skrivit om saker som underlättar matlagning, tillexempel utrustning, planering och inspiration. Nu går vi in på det känsliga ämnet recept. Vissa hävdar att recept ska följas till punkt och pricka och att det nästan är som en skymf till den som skapat receptet att ändra på det. Att ändra receptet på faster Annas lasagne är sällan uppskattat om man säger det. Andra menar på att de som verkligen är duktiga på och njuter av att laga mat inte alls använder sig av recept eller mått av olika slag, utan man gör allt på känsla och genom inspiration.
Det beror lite på
Man ska göra precis som man vill, men säg inget till faster eller någon annan för den delen om du ändrat i hennes recept. De som äter kommer förmodligen inte känns någon skillnad ändå om du inte tillsatt anjovis eller någon annan ingrediens med speciell smak. För att hålla sig till sanningen så beror behovet av recept på hur duktig man är på att laga mat och hur viktigt det är att slutresultatet blir som det står beskrivet. Om det är okej att det blir lite annorlunda, experimentera då för all del. Mat och bakning kan ju alltid bli bättre, så varför inte testa sig fram om man har tid och lust. Är det däremot en rätt eller ett bakverk som är i toppklass precis som det är, kan det vara smart att låta det vara. Det bästa förhållningssättet till recept är att använda dem när de verkligen behövs och samtidigt inte vara rädd att testa lite nya saker ibland.
Här följer tips på ett fantastiskt sommarrecept, följ det eller gör det inte, det är helt upp till kocken. För fler, klicka här.
Grön papayasallad
(Hacka i lagom stora bitar och blanda i vacker skål)
- Ca 600 g grön, omogen papaya
- 1 kruka färsk koriander
- 1 kruka färsk mynta
- 1 1/2 dl rostade osaltade jordnötter
- 2 vitlöksklyftor
- 1 urkärnad röd färsk chili
- Saft från 2 lime
- 1/2 msk råsocker
- 1 msk fisksås
- Små fina blad isbergssallad
- 1/2 fint strimlad morot